top of page

"Хайде с нас, твоята кръв е важна"!

20 горнооряховчани се отзоваха на призива да дарят кръв, отправен от организацията на Младежкия червен кръст към СУ "Вичо Грънчаров" в Горна Оряховица и Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". Девет от тях не успяха да дадат кръв, заради медицинска забрана, най-вече заради отклонения в кръвното. 11 обаче дадоха своя принос за попълване на кръвната банка на Центъра. Сред тях бяха двама младежи на 18 и 24 г., даряващи за първи път. Почти всички останали са редовни кръводарители, които приемат каузата като свой граждански дълг.

Младежите от СУ „Вичо Грънчаров”, които имат някаква проява почти всяка седмица, организират за първи път кръводарителска кампания. Бяхме притеснени дали хората ще откликнат. Все пак повечето се сещат за даряване тогава, когато самите те изпаднат в нужда. Но мисля, че се получи добре, коментира преподавателят Даниела Кенарева, която е ръководител на клуба

Дори много добре се получи, категорична е и д-р Милена Мирчева, която ръководеше екипа, отделил четири часа в събота, за да работи в Горна Оряховица. Младите хора са се справили чудесно с организацията на кампанията си и това че 20 души са пожелали да дадат кръв, а 11 са го направили, си е голям успех.

Доброволците от Младежкия червен кръст в Горна Оряховица наскоро подеха инициатива за популяризиране и на донорството сред горнооряховчани. Тогава също хората ни посрещаха първо почти враждебно, а после се заслушваха по-внимателно, споделят младежите. Те вече са сигурни, че ще повторят днешната акция напролет и дотогава ще работят още повече да убедят хората, че дарената кръв е дарен живот.

https://www.24chasa.bg/region/article/7978220?fbclid=IwAR3sb2WZzL4a-DNPIL4B_BEq1ZmWpfsBI85w9-QNzd0D_f9Tz4PTUArU6yg


bottom of page