top of page

„За чиста Земя. За чиста вода. За чиста храна“

„Водата е навсякъде: от сълзите в очите ни до необятния океан. Огромната водна шир се наблюдава от космоса и оттук името на нашата планета - Синята планета. Първите форми на живот на Земята са се появи във вода, така че водата е символ на живота. Водата се счита като благословия в много страни. Водата е в основата на развитие на всички цивилизации и религии. Продължително време е била единственият маршрут за пътуване и връзка между цивилизациите. Водата се е превърна в „синьото злато" на XXI век, но този символ е все по-замърсен от страна на човека. Тя е намерила място в творбите на много художници, поети и писатели. Водата е извор на настроение и вдъхнодение и грижата за нея е отговорност на всеки от нас.

І. Презентация на тема „Водата“.

ІІ. Работни групи от ученици от VІІ клас представят:

  1. VІІ „Б“ клас – презентация на тема „Опазване на планетата Земя“.

  2. VІІ „В“ клас – постер на тема „Опазване на планетата Земя“.

  3. VІІ „А“ клас – послания на тема „Опазване на планетата Земя“.

Учениците представят идеята за изработване на „Воден стълб“ с послания за опазване на водата ва планетата Земя.

Ученици от VІІ „А“, „Б“, „В“ класове представят своите модели на тема „Опазване на планетата Земя“.

ІІІ. Викторина на тема „Опазване на планетата Земя“, проведена от инспектори на Регионалната здравна инспекция град Велико Търново.

ІV. Работа по групи от ученици от Х „А“ клас на тема „Необходимото количество вода за деня“.

  1. Задача № 1.

Разгледайте внимателно химичния състав на водата на вашите маси и отговорете на въпроса:

Необходимо ли е да се съобразим с химичния състав на минералнана вода, която използваме ежедневно?

  1. Задача № 2.

Необходимо ли е да се съобразим с алкално-киселинната реакция/PH/ на минералнана вода, която използваме ежедневно?

  1. Задача № 3

На посочения линк моля, изчислете своя воден индекс и отговорете на въпроса: Достатъчно хидратирано ли е тялото Ви?

  1. Задача № 4

Опитни постановки за водата, демонстрирани от ученици от Х „А“ клас.

  1. Задача № 5

Моля, съставете еднодневно хранително меню, в което да включите „здравословна храна“ по Ваше мнение и се обосновете за избора си.

Докато работните групи изпълняват задачата двама ученици от VІІ“В“ клас подреждат хранителна пирамида на магнитна дъска.

V. Представяне на кулинарна изложба на ученици от VІІ до ХІІ клас на тема „За чиста и здравословна храна“.

Участниците в кулинарната изложба представят накратко своите продукти и се мотивират относно здравословните качества на храната.

VІ. Финализиране изработването на „Воден стълб“ с послания за опазване на водата ва планетата Земя.

Вземете бутилка минерална вода и разгледайте какво пише на етикета й. Той ясно ще ви покаже какъв е химическият състав на течността.

Едно от нещата, което може да ви направи впечатление, независимо каква марка пиете най-често или държите в ръка в момента, е съдържанието на хидрокарбонатни йони. Почти във всички видове те са във високи дози. Това прави водата алкална. Алкализирането на организма, като цяло, е добра практика. Посредством храни това се постига с консумацията на повече зеленолистни. При някои заболявания дори е препоръчително и в този случай алкалната вода е полезна. Ако обаче се прекалява с пиенето или се консумира само един вид, алкализирането на организма може да натовари бъбреците. Това е една от причините повечето педиатри да препоръчват на бебета и малки деца да се дава изворна, а не минерална вода. Съдържание на натрий, когато то е над 20 mg/l, натоварва отделителна система на бебето, която в този момент все още не е добре развита.

Ако трябва да поставим питейната вода в златната среда, то тя ще съдържа не повече от 60 мг/л йони на НСО3 и не повече от 20 мг/л калциеви йони.

Съдържанието на флуор е друго, за което трябва да се следи. Нормата за неговото съдържание в минерална вода е 0,5 мг/л. Ако е повече от 1,5, това задължително трябва да е написано на етикета. В този случай водата не е подходяща за ежедневна консумация от деца до 7-годишна възраст. Използването на тази вода от възрастни не е препоръчително, ако се прави в прoдължение на години. В българските минерални води нивото на флуор варира от 0,1 до 5 мг/л.

До какво може да доведе прекомерното приемане на флуор? Последствията са от повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза (жълто-кафяво оцветяване на зъбите) до чупливост на костите. Разбира се, еднократно пиене или консумация за месеци не би следвало да даде отражение върху организма.

Добрата новина е, че повечето води, които се добиват от извори на територията на България, са с ниска минерализация. Това означава, че съставът им е близък до този на питейната вода. Водите с висока минерализация са с по-специфичен статут и те се използват и предписват специално за лечение и с медицинска цел.

Максималната трайност на бутилка минерална вода обикновено е посочен на етикета й и е в рамките на 1 година или малко повече.

  1. Натурални води.Минерални води.

  2. Изворни води.

  3. Трапезни води.

Вярно е твърдението, че в прекомерни количества всяко нещо, колкото и да е полезно може да навреди на организма. Ето, защо и за прием на минерална вода трябва да се следват някакви норми.

Минералната вода е природно лекарство, което може да се приема по-определен график, по лекарско разписание в зависимост от конкретно заболяване или като се следва обичайно редуване с трапезна вода и изворна вода.

При страдащи от бъбречни заболявания или лекуващи други симптоми, приема на минерална вода трябва да е според указания курс на лечение. Следва пауза, в която е задължителен приема на по-леки на минерали води, каквито са трапезната и изворна води.

Има минерални води, които се употребяват само за бани, поради високите нива на сероводород. Тези води са вредни за пиене, поради редкия химичен състав, който е подходящ като лекарство за едно и отрова за друго заболяване.

Минералната вода е вредна при редица заболявания като туберкулоза, кръвоизливи, изтощение, болести в остър стадий, всякакви инфекции, напреднали стадии на хипертония и атеросклероза, уремия, тумори, дори при някои бъбречни болести, напреднала цироза, паразити, напреднала фаза на диабет и дори след операция от язва. Консултацията с баленолог-лечител е задължителна при започване курс на лечение с минерална вода. Специалистите са на ясно кой извор, с какво съдържание е и какъв състав ще е необходим за дадено заболяване.

При реномираните марки бутилирани минерални води, върху етикета има указан подробен списък със състава и извора на водите. Приема на бутилирана минерална вода от известни фирми не може да навреди на човешкото здраве, защото с подробната листовка върху етикета всеки сам ще може да прецени дали дадения тип минерална вода е подходящ за него или не.

В зависимост от това какви съставки преобладават в минералната вода тя може да бъде целебна, да не оказва съществен лечебен ефект или дори да е вредна при различни заболявания. Всичко зависи от състоянието на отделния пациент. Така че не се отказвайте от минералните води, но ги употребявайте отговорно.

Всички типове води – минерални, изворни или трапезни, съдържат различни количества йони. Катионите – натриеви, калиеви, калциеви, магнезиеви, железни и др. са положително заредени; анионите – флуоридни, хлоридни, сулфатни, карбонатни, хидрогенкарбонатни и др. са отрицателно заредени. Йоните съдържащи се във водата, определят физиологичното и действие, както и нейния вкус. Хидрогенкарбонатите в минералните води помагат за нормализиране на стомашната секреция, подобряват перисталтиката на стомашно-чревния тракт и имат прочистващо действие.

Препоръчва се минералните води да не се пият непрекъснато. Не е правилно да се купуват произволни минерални води и да се пият продължително време – това води до натоварване на хомеостатичния апарат (жлези, бъбреци).

Водите с повече от 1.5 мг флуорид на литър не се препоръчват за всекидневна употреба от деца под 7 години. В по-големи количества те не са безопасни и за възрастни. Безразборното приемане на флуориди чрез пастите за зъби, водата, някои храни, лекарства и др. води до опасно високи концентрации в организма. Много от минералните води в България са с естествено (природно) повишено съдържание на флуориди, което на етикетите се отбелязва с F.

Има и пределно допустими нива за съдържание на флуориди във водата за пиене – максимум 1.5 мг/л. За минералните води се допуска до 5 мг/л, защото се приема, че хората пият и чешмяна.

ТЕМПЕРАТУРА Според температурата си минералните води биват студени (до 37⁰ – температурата на човешкото тяло), топли (от 37⁰ до 60⁰) и горещи (над 60⁰). В Северна България преобладават студените, а в Южна България – топлите и горещите (хипертермалните) води. Хипертермални минерални води има предимно в долината на Струма, Места, северното подножие на Западните Родопи. Най-горещият минерален извор в страната е при Сапарева Баня (101,4⁰).

С по-ниска температура се отличават изворните минерални води в Северната част на България, при които максималната температура е измерена при находитещето във Върщец – 38⁰. Много горещи (50-90⁰) са находищата на минерални води във Велинград, Кюстендилска, Долнобанската котловина.

МИНЕРАЛИЗАЦИЯ По химичен състав минералните води се поделят на слабо минерализирани (до 2 g/l), умерено минерализирани (2 до 15 g/l), силно минерализирани (15-30 g/l), разсолни (30-60 g/l) и силно разсолни (над 60 g/l). Според химичния си състав минералните води се поделят на без балнеологични съставки, сулфидни, радонови, сулфатни, хидрокарбонатни, хлоридни и въглекисели. По отношение на газовия им състав принадлежат към азотната, морската и въглекиселата провинция.


bottom of page